Je focust binnen deze richting met dubbele finaliteit op je motorische ontwikkeling en op het maatschappelijk belang van sport op je gezondheid, sociale interacties en persoonlijke ontwikkeling. Je geniet een praktische wetenschappelijke vorming.
WAT KAN JE VERWACHTEN
Met de studierichting sportbegeleiding kies je resoluut voor een sportgerichte aanpak. Je krijgt praktische wetenschappelijke vorming en je focust op je motorische ontwikkeling en op het maatschappelijk belang van sport voor je gezondheid, sociale interacties en persoonlijke ontwikkeling. Daarbij wordt er ingezet op het eigen maken van de verschillende ondersteunende rollen in de sportpraktijk (organisator, feedback-gever, coach, helper en kapitein).
Sport en beweging worden hier via vakoverschrijdende projectwerking aan- geboden, waarbij groepswerk en individueel werk worden afgewisseld en de actieve leerlingenparticipatie bij het lesgebeuren gestimuleerd wordt via de freinettechnieken. We zetten in op zelfregulering en autonomie, vanuit je talenten en motivatie in overeenstemming met de te verwerven leerdoelen.
De leerlingen 3de graad lopen stage in o.a. een school en een zwembad (redder ondersteunen). Tijdens hun stage in de school gaan ze samen met de leerkracht bewegingsactiviteiten begeleiden tijdens de L.O. lessen en middagsport. Als eindactiviteit organiseren ze een sportdag.
Sport-theorie vakken:
- Functionele anatomie
- Sportproject (met inhouden van biomechanica, trainingsleer en voedingsleer)
- EHBO
- Bewegingsagogiek
- Toegepaste psychologie (1 vak, opgedeeld in modules)
Sport-praktijk vakken:
- Atletiek
- Zwemmen
- Gymnastiek
- Interactieve (bal) sporten
- Ritmiek
- Urban sports
- Contactsporten
JE OPLEIDING VOORAF
JE OPTIES HIERNA
Je kan met deze opleiding na het secundair onderwijs terecht voor tewerkstelling in verschillende beroepsgerichte sectoren:
- beroepssector waarbij het fysiek element belangrijk is (veiligheidsberoepen, zwembadredder ...);
- vrijetijdssector waarbij communicatieve vaardigheden essentieel zijn: recreatieve sportclubs, gemeentelijke sportdiensten, OCMW, clubtoerisme, strandanimatie ...;
- commerciële sector verwant aan sport: fitnesscentra, verkoop van sportartikelen, onderhoud van sportmaterieel …;
- sportspecifieke sector waarbij de sporttechnische kennis belangrijk is bv. hulptrainer en trainer in een specifieke sportdiscipline;
- beroepssportsector: voltijdse of deeltijdse tewerkstelling in eigen sportdiscipline: voetbal, wielrennen, tennis, basketbal ...